At spise for mange ultra-forarbejdede fødevarer øger markant risikoen for tyktarmskræft hos mænd og kan føre til hjertesygdomme og tidlig død hos både mænd og kvinder, ifølge to nye storstilede undersøgelser af mennesker i USA og Italien , offentliggjort onsdag fair (31) i det britiske lægetidsskrift “The BMJ”.

Ultraforarbejdede fødevarer omfatter færdigpakkede supper, saucer, frossen pizza, færdigretter og almindelige fornøjelsesfødevarer såsom hotdogs, pølser, pommes frites, sodavand, kager, kager, kager, kager, is. og mere .

“Bogstaveligt talt hundredvis af undersøgelser forbinder ultra-forarbejdede fødevarer med fedme, kræft , hjerte-kar-sygdomme og overordnet dødelighed,” sagde Marion Nestle, professor emeritus i ernæring , fødevarestudier og folkesundhed ved New York University og forfatter til flere bøger om fødevarepolitik og markedsføring. fødevarer, inklusive 2015’s “Soda Politics: Taking on Big Soda (and Winning)”.

“Disse to undersøgelser forbliver konsekvente: ultraforarbejdede fødevarer er utvetydigt forbundet med en øget risiko for kronisk sygdom,” sagde Nestle, som ikke var involveret i nogen af ​​undersøgelserne.

En forbindelse til kræft

Undersøgelsen undersøgte mere end 200.000 mænds og kvinders diæter i op til 28 år og fandt en sammenhæng mellem ultraforarbejdede fødevarer og tyktarmskræft – den tredje mest diagnosticerede type i USA – hos mænd, men ikke hos kvinder.

Forarbejdet og ultraforarbejdet kød, såsom skinke, bacon, spegepølse, hotdogs, beef jerky og corned beef, er blevet forbundet med en øget risiko for tarmkræft hos mænd og kvinder, ifølge Verdenssundhedsorganisationen, American Cancer Society og American Institute for Cancer Research.

Den nye undersøgelse fandt dog, at alle typer ultraforarbejdede fødevarer til en vis grad spillede en rolle.

“Vi fandt ud af, at mænd i den højeste kvintil af ultra-forarbejdet fødevareforbrug, sammenlignet med dem i den laveste kvintil, havde en 29% højere risiko for at udvikle tyktarmskræft,” sagde senior medforfatter Fang Fang Zhang, en kræftepidemiolog og præsident af afdelingen for ernæringsepidemiologi og datavidenskab ved Friedman School of Nutrition Science and Policy ved Tufts University i Boston.

Denne sammenhæng forblev, selv efter at forskere tog hensyn til en persons kropsmasseindeks eller kostkvalitet .

kvinders situation

Hvorfor fandt den nye undersøgelse ikke den samme risiko for tyktarmskræft hos kvinder?

“Årsagerne til en sådan forskel mellem kønnene er stadig ukendte, men kan involvere de forskellige roller, som fedme , kønshormoner og stofskiftehormoner spiller hos mænd kontra kvinder,” sagde Zhang.

Ultraforarbejdede fødevarer er forbundet med tyktarmskræft / Unplash

“Alternativt kan kvinder have valgt ‘sundere’ ultra-forarbejdede fødevarer,” sagde Robin Mendelsohn, en gastroenterolog ved Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i New York, som ikke var involveret i undersøgelsen.

Forskningen fandt, at det at have et “højere forbrug af ultra-forarbejdede mejeriprodukter såsom yoghurt var forbundet med en lavere risiko for tyktarmskræft hos kvinder,” sagde Zhang. “Nogle ultraforarbejdede fødevarer er sundere, som hele fødevarer, der indeholder lidt eller intet tilsat sukker, yoghurt og mejeriprodukter.”

Kvinder havde en højere risiko for tyktarmskræft, hvis de spiste mere klar til at spise eller genopvarmede retter, såsom pizza, sagde hun. Men mænd var mere tilbøjelige til at have en højere risiko for tarmkræft, hvis de spiste meget kød, fjerkræ eller spiseklare skaldyrsprodukter og sukkerholdige drikkevarer, sagde Zhang.

“Amerikanere indtager en stor procentdel af deres daglige kalorier fra ultra-forarbejdede fødevarer – 58% hos voksne og 67% hos børn,” tilføjede han. “Vi bør overveje at erstatte ultra-forarbejdede fødevarer med uforarbejdede eller minimalt forarbejdede fødevarer i vores kost for at forhindre kræft, fedme og hjerte-kar-sygdomme.”

En forbindelse til tidlig død

Den anden undersøgelse fulgte mere end 22.000 mennesker i et dusin år i Molise-regionen i Italien. Undersøgelsen, som begyndte i marts 2005, var designet til at vurdere risikofaktorer for kræft samt hjerte- og hjernesygdomme.

En analyse offentliggjort i “The BMJ” sammenlignede betydningen af ​​næringsfattige fødevarer – såsom produkter med højt sukkerindhold og mættet fedt eller transfedt – versus ultraforarbejdede fødevarer i udviklingen af ​​kroniske sygdomme og tidlig død . Forskerne fandt ud af, at begge typer mad uafhængigt af hinanden øgede risikoen for tidlig død, især fra hjerte-kar-sygdomme.

Men da forskerne sammenlignede de to typer fødevarer for at se, hvilke der bidrog mere, fandt de ud af, at ultraforarbejdede fødevarer var “primært til at definere dødelighedsrisiko,” sagde førsteforfatter Marialaura Bonaccio, en epidemiolog i afdelingen for epidemiologi og forebyggelse, kl. IRCCS Neurologico Mediterraneo Neuromed i Pozzilli, Italien.

Faktisk var mere end 80 % af de fødevarer, der blev klassificeret af de retningslinjer, der blev fulgt i undersøgelsen som ernæringsmæssigt usunde, også ultraforarbejdede, sagde Bonaccio i en note.

“Dette tyder på, at den øgede risiko for dødelighed ikke direkte [eller udelukkende] skyldes den dårlige ernæringsmæssige kvalitet af nogle produkter, men det faktum, at disse fødevarer for det meste er ultraforarbejdede,” tilføjede Bonaccio.

Sirup er hovedingrediensen til fremstilling af læskedrikke.
Sirup er hovedingrediensen, der bruges til fremstilling af læskedrikke / Foto: Lernestorod/ Pixabay

Det er ikke rigtig mad

Hvorfor er ultraforarbejdede fødevarer så dårlige for os? På den ene side er de “industrielle klar-til-spise- eller opvarmningsformuleringer, der er lavet med ingredienser udvundet fra fødevarer eller syntetiseret i laboratorier, med lidt eller ingen hel mad,” sagde Zhang til CNN .

Disse alt for forarbejdede fødevarer er ofte høje i tilsat sukker og salt, lavt indhold af kostfibre og fulde af kemiske tilsætningsstoffer såsom kunstige farver, smagsstoffer eller stabilisatorer.

“Selvom nogle ultra-forarbejdede fødevarer kan betragtes som sundere end andre, anbefaler vi generelt at holde sig helt væk fra ultra-forarbejdede fødevarer og fokusere på sunde uforarbejdede fødevarer såsom frugt, grøntsager, bælgfrugter,” sagde Mendelsohn.

I 2019 offentliggjorde US National Institutes of Health resultaterne af et kontrolleret klinisk forsøg, der sammenlignede en forarbejdet og uforarbejdet kost. Forskerne fandt ud af, at dem på den ultraforarbejdede diæt spiste hurtigere og spiste 500 flere kalorier om dagen end folk, der spiste uforarbejdede fødevarer.

“I gennemsnit tog deltagerne 0,9 kg på, mens de var på den ultraforarbejdede diæt og tabte en tilsvarende mængde på den uforarbejdede diæt,” bemærkede instituttet.

“Der er helt klart noget ved ultra-forarbejdede fødevarer, der får folk til at spise mere af dem uden nødvendigvis at ville eller være klar over det,” sagde Nestle.

“Effekterne af ultraforarbejdede fødevarer er ret tydelige. Årsagerne til virkningerne kendes endnu ikke,” fortsatte Nestle. “Det ville være rart at vide hvorfor, men indtil vi finder ud af det, er det bedst at rådgive om at spise ultraforarbejdede fødevarer i små mængder.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here