Dine receptpligtige briller. Lige så individuel som dig.

En brillerecept er lavet specielt til dine øjne. Hvis din øjenplejer beslutter, at du har brug for receptpligtige briller efter en øjenundersøgelse, begynder processen med en skriftlig recept. Men det stykke papir betyder en helt ny verden af ​​behov, du har for at bevare et sundt syn.

Her er de detaljer og oplysninger, du har brug for for virkelig at forstå, hvad dine receptpligtige briller gør. Som med anden medicin er dine receptpligtige briller designet til dig og dig alene – en unik “dosis” af pleje til dine øjne, der vil hjælpe dig med at se bedre og føle dig bedre baseret på dit særlige synsproblem.

Der er mange tilstande, der kan påvirke et sundt syn – og mange specialiserede linseprodukter og muligheder for at hjælpe dig med at se bedre. At kende de tilgængelige muligheder for din tilstand vil hjælpe dig med at forstå dine receptpligtige briller, og hvad de gør for at rette dit syn.

Hvordan forstår man linseforskrifter?

Opskrifterne ser mere komplicerede ud, end de er, da de indeholder utallige forkortelser (forkortelser). Selvom ikke alle læger bruger de samme udtryk, er her en liste over almindelige udtryk, der ofte findes i en recept på briller.

  • OD står for “oculus dexter”, som er latin for “højre øje”.
  • OS betyder “oculus sinister”, som på latin betyder “venstre øje”.
  • DV er en forkortelse for “far vision” og er relateret til langsynethed – en øjenlidelse, hvor fjerne objekter ses tydeligt, mens objekter i nærheden ikke ses så tydeligt.
  • NV er en forkortelse for “nærsyn” og er relateret til nærsynethed – en øjenlidelse, hvor nære genstande ses tydeligt, mens fjerne genstande ikke ses så tydeligt.
  • SPH er den engelske forkortelse for “sphere” og svarer til de tal, der angiver graden af ​​nærsynethed eller hypermetropi.
  • CYL er den engelske forkortelse for “cylinder” og svarer til de tal, der angiver graden af ​​astigmatisme i en patients øjne. Astigmatisme er en øjenlidelse, der opstår som følge af en uregelmæssig krumning i øjet, der forårsager mild, moderat eller intens sløret syn.
  • AX (AXIS på engelsk) svarer til de tal, der angiver orienteringen af ​​astigmatismen i øjnene − hvordan og hvor den uregelmæssige krumning opstår.
  • PRISMA (PRISM på engelsk) er en vare, der tilføjes til recepten, hvis dine øjne har brug for hjælp til at arbejde bedre sammen eller til at forblive korrekt afstemt.
  • PD er en forkortelse for “pupillær afstand” og måler afstanden mellem pupillerne (i millimeter). Denne måling bruges til at bestemme, om de receptpligtige linser sidder korrekt i stellet.
  • Pupilhøjde (Seg Højde) Måler, hvor linser og stel skal placeres i forhold til pupillerne. Det er vigtigt at placere multifokale linser korrekt (bifokale, trifokale eller progressive).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here