Den britiske olie- og gasgigant Shell overvejer at lukke sine el-detailforretninger i tre lande – Storbritannien, Tyskland og Holland. Forretningen blev urentabel på grund af stigningen i engrospriserne på markedet.

Shell Energy Retail har påbegyndt en strategisk gennemgang af sin detailvirksomhed i tre lande, skriver Financial Times. Det tyder på, at hun overvejer at forlade sektoren, bemærker avisen. Selskabet selv sagde, at beslutningen endnu ikke er truffet, og verifikationen vil tage flere måneder.

“Vi fortsætter med at følge vores integrerede forretningsmodel, som giver os mulighed for at producere, transportere og sælge energi rundt om i verden,” sagde hun i en besked.

Shell Energy Retail har nu 1,4 millioner kunder i Storbritannien, 110.000 i Tyskland og 15.000 i Holland, bemærker Reuters .

Hårde forhold

Sidste år stod europæiske energileverandører over for stigninger i engrospriserne, og regeringer forsøgte at beskytte forbrugerne mod stigende tariffer, minder Reuters om. Som følge heraf er mere end 30 virksomheder gået konkurs i Storbritannien siden begyndelsen af ​​2021.

Shell kalder selv de nuværende markedsforhold for hårde.

I 2022 var det nødt til at indsprøjte £1,2 mia. kontanter og lån i Shell Energy Retail for at gøre det muligt for divisionen at opfylde sine forpligtelser inden udgangen af ​​2023.

På trods af de generelle problemer planlægger Shell at notere et rekordoverskud på mere end 30 milliarder dollars i 2022 takket være en kraftig stigning i energipriserne, bemærker FT. Selskabet offentliggør sine økonomiske resultater for det seneste år den 7. februar.

Shell er det største integrerede energiselskab i Europa. I februar 2022 meddelte gruppen, at den trækker sig fra alle olie- og gasprojekter i Rusland. Det har allerede trukket sig fra et fælles projekt med Gazprom Neft – OOO Salym Petroleum Development.

Gruppens beslutning om at opgive detailforretningen ville alvorligt ramme husholdninger i Storbritannien, skriver FT. Shell Energy Retail er den ottende største elleverandør i landet og den syvende største gasleverandør.

“Så slemt gik det, at selv oliegiganten ikke kan tåle tabene,” sagde en af ​​direktørerne for et rivaliserende selskab til avisen.

Samtidig vil Shell-aktionærerne nyde godt af at forlade detailforretningen, skriver Bloomberg. “Dette er en forretning med lav avance. Bedre at fokusere på strategiske vækstprioriteter som LNG, siger Biraj Borkhataria, analytiker hos RBC Capital Markets, til agenturet.

I nyhederne om Shells planer stiger dets aktier med 1,31 % under handel på børsen i Amsterdam.

Hvad sker der med markedet

Energikrisen i Europa forværredes med starten af ​​Den Russiske Føderations militæroperation i Ukraine. Årsagen var nedgangen i russiske gasforsyninger til regionen. I oktober 2022 faldt eksporten med 80 % år-til-år, rapporterede IMF.

Dette førte til et hop i brændstofpriserne i EU og Storbritannien: I oktober var den gennemsnitlige detailpris på gas 18 cent ($0,18) pr. kWh. Det er dobbelt så meget som et år tidligere, skrev Bloomberg. Til gengæld har elregningerne nået rekordniveauer – de er steget i pris med 67 %.

I denne uge sagde den britiske tilsynsmyndighed, at husholdningernes elregninger var steget til £2,5 mia., det højeste i historien.

Nu frygter lederne af britiske energiselskaber, at den igangværende uro på detailmarkedet for el vil føre til leverandørernes kollaps eller salg af aktiver, bemærker FT.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here